Ha webáruházat üzemeltetsz, biztosan tisztában vagy azzal, hogy a jó marketing aranyat ér. De gondoltad volna, hogy egy ütős szlogen aranybánya lehet? A szlogen nem csupán egy frappáns mondat; ez a márkád hangja, az üzeneted, amit a világ felé közvetítesz.

A szlogenek nem új dolgok, régóta alkalmazzák, jól-rosszul, de sokszor az egészen nyomi, béna szlogenek maradnak meg legtovább, aki elég idős ahhoz, hogy emlékezhet, tuti nem felejtette el a mai napig Skálakópét vagy hogy “Cipőt a cipőboltból”. Fokozhatjuk: nem megmondtam hogy bontott csirkét hozzál?

 

Nézzük meg, hogy miért fontos egy jó szlogen a webáruházad számára, és hogyan készíthetsz egyet, ami igazán megjegyezhető..

A Szlogen Definíciója és Szerepe

A szlogen egy rövid, megjegyezhető frázis, amely összefoglalja márkád lényegét, értékeit, vagy ígéretét. Gondolj csak a nagy márkákra: szlogenjeik egyszerűek, mégis nagy hatással bírnak. A jó szlogen felkelti az érdeklődést, és segít megkülönböztetni a márkádat a versenytársaktól.

Miért Fontos a Szlogen egy Webáruházban?

A digitális világban, ahol az információ áradatban érkezik, egy hatásos szlogen segít megragadni a potenciális vásárlók figyelmét. Egy jól megválasztott szlogen nem csak a márkád esszenciáját tükrözi, hanem hozzájárul az online identitásod megerősítéséhez is.

Példák Sikeres Szlogenekre

Az igazán jó szlogen ütős, erős, időtálló. Emellett rövid, erőteljes üzenetet hordoz, könnyen emlékszik rá az ember. Ezeket itthon is és világszerte is jól ismerjük:

“Just do it” – Nike
“I’m lovin’ it” – McDonalds
“Think big” – iMax
“I am what I am” – Reebok
“Innovation” – 3M
“Connecting people” – Nokia

Magyarul is jól működtek:
“Csak a szádban olvad nem a kezedben” – M&Ms
“Mert megérdemled” – Loreal

Más kérdés, hogy a magyar világszinten ismert a kreatív gondolkodásról és – ez van – a tüskés humoráról is, úgyhogy nem egy szlogen végezte gúny tárgyaként. Ez mondjuk már a nagy márkák hazai marketingeseinek a dolga, hogy érezzék, fordítható-e a szlogen magyarra, vagy érdemes angolul hagyni, esetleg egy újat kreálni.

Hogyan Készítsd El a Saját Szlogened?

Van pár alapszabály, amit be kell tartani, ha szlogent készítesz. A nagy márkák működő szlogenjei alapján vannak bizonyos dolgok, amik nem működnek másképp.

 1. Legyen rövid
  Maximum 9-10 szó. De tényleg ez a maximum, ha hosszabb, egyszerűen nem működik, nem megjegyezhető.
 2. Következetesség
  A szlogened a branded, a céged arculatának része. Illeszkedjen az eddigiekhez, a logóhoz, a vállalat nevéhez, a hitvallásához.
 3. Arra fókuszálj, ami különlegessé tesz
  Mint cégnek, hiába mozogsz egy közös piacon a többiekkel, kell hogy legyen egy meghatározó eleme, amitől más mint a többi, amitől egyedi. Ezt érdemes a szlogenbe is belevinni, erre reflektálni.
 4. Legyen időtálló
  Sokszor tech cégek kerülnek abba a helyzetbe, hogy a technológia fejlődése ellehetetleníti, röhejessé teszi az addig működő szlogent. Nehéz időtálló ötlettel előjönni, hisz nem tudja senki, milyen innovációk jelennek meg akár holnap.
 5. Álljon meg egy magába is
  Vagyis ne kelljen magyarázni, ábrákkal illusztrálni. Ne legyen rejtélyes, ködös vagy értelmezhetetlen, és főleg ne hangozzon bénán kontextusból kivéve sem.
 6. Vedd figyelembe a vásárlóidat
  Használj olyan szavakat, amiket megértenek, amikhez valahogy kötődnek. Ha lokál biznisz vagy, ne használj angol szavakat, míg tech vagy IT vonalon nyugodtan.

Gyakori Hibák a Szlogen Készítésekor

 • Túlbonyolítás: a túl hosszú vagy bonyolult szlogenek elveszítik a hatásukat.
 • Nem releváns: a szlogen nem felel meg a márkád valós értékeinek.

A Webáruház Marketing Audit Jelentősége

Nem csak a szlogen a fontos, hanem az egész online marketing stratégiád. Egy alapos webáruház marketing audit segíthet felfedezni, hol vannak még javítási lehetőségek az online jelenlétedben.

Összegzés

Egy jól megválasztott szlogen sokat segíthet abban, hogy kiemelkedj a tömegből. Ne feledd, a szlogen több, mint csak szavak sorozata; ez a márkád szíve-lelke. Ha szeretnél többet megtudni arról, hogyan fejlesztheted a webáruházad, látogass el az srMarketing webáruház marketing audit oldalára, és nézzünk szembe együtt a kihívásokkal!

Ha egy kis inspiráció kell, léteznek szlogen generátorok.
Jó, angolul, meg kicsit vicces is, de ki tudja, hátha ad egy két jó ötletet.

Mazsolázhatsz itt: https://www.shopify.com/tools/slogan-maker/

Ez a generátor angolul ad pár ötletet, hogyan illeszthető a kulcsszó szlogen panelekbe. Nem mindegyik jó de hátha találsz magadnak pár ötletet.

Vágj bele, és készítsd el a saját szlogenedet ma! Ha pedig segítségre van szükséged a teljes marketing stratégiádhoz, vedd fel velünk a kapcsolatot az srMarketingnél – segítünk, hogy webáruházad a csúcsra törjön!