Blog

Marketing stratégia

Marketing stratégia

Ahogyan a digitális világ mindennapjaink részévé válik, az e-kereskedelem terén is egyre több lehetőség nyílik meg. A webáruházaknak napjainkban már nem elég egyszerűen létezniük az online térben, versenyezniük kell a piacukon, hogy kitűnjenek a többi közül. Ez nem kis feladat, de egy jól megalapozott, átgondolt és hatékony webáruház marketing stratégiával elérhető. De milyen elemek alkotják ezt a stratégiát? Most ezt fogjuk megvizsgálni, hogy segítsünk neked a sikerhez vezető úton.

Kezdjük az elején. Nézzük meg mit csinál rosszul a konkurensed, és hogy erre mit kell válaszul lépned.

Webáruház marketing tanácsadóként és az első ShopRenter webáruház marketing specialistaként azt tapasztaltam, hogy a legtöbb webáruház unalmas, és kusza a marketingje mert:

 • nincs rá idő
 • nincs rá pénz
 • nincs kreativitás
 • nincs tapasztalat
 • nincs segítség

A legtöbb piacon a konkurensek szarvashibái:

 • Nem ismerik a vevőiket és azok igényeit (a reklámköltségük nagy része pazarlás, rossz helyen hirdetnek, nem azt mondják a vevőknek, amire ugranának)
 • A webshopjuk nagyon hasonlít egy másik konkurensére (a vevő ár alapján fog dönteni, romlik a profitjuk, kevesebb pénzük marad fejlődésre)
 • Gyenge a marketingjük (sokkal kevesebb az új érdeklődőjük mint lehetne, a reklámjaik laposak, alacsony azok hatékonysága)
 • Rosszul kommunikálnak (kis arányban lesz vevő az érdeklődőikből, nincs upsell, nem tartják meg a vevőiket)

A te fegyvered a stratégia, ellenük fordítjuk a gyengeségeiket:

 1. A lehető legtöbb releváns látogatót tereljük a webshopodba
 2. ott vásárlásra bírjuk őket
 3. és megszerezzük az emailcímüket az automatizmus számára
 4. ami majd segít törzsvásárlóvá konvertálni őket.

Webáruház marketing stratégia 1. lépés: Piackutatás és célcsoportok meghatározása

Minden hatékony webshop marketing stratégia alapja a piackutatás és a célcsoport meghatározása. Elengedhetetlen, hogy pontosan megértsük, kik azok a potenciális vásárlók, akikre a termékeink iránti igény a legnagyobb. A célpiac meghatározása lehetővé teszi számunkra, hogy a marketing üzeneteinket pontosan célzottan juttassuk el azokhoz, akik valóban érdeklődnek a termékeink iránt.

Így az első és talán legfontosabb lépés minden webáruház marketing stratégia kialakításában a piackutatás. Miért? Mert ha nem érted a célpiacod, a marketinged hatástalan lesz. Meg kell határoznod a célközönségedet: ki ők, milyen problémájuk van, milyen megoldást keresnek rá. Demográfiai adatok (nem, kor, lakóhely, jövedelem stb.) segítenek megérteni, hol és kinek kell hirdetned. Pszichográfiai adatok (mi a problémájuk, milyen előnyökre vágyik, milyen ígéretekre számít, stb.) segítenek meghatározni, mit hirdess. A célpiac meghatározása az alapja mindennek, ami következik.

Marketing stratégia 2. lépés: Versenytársak elemzése és pozicionálás

A versenytársak elemzése alapvető fontosságú a sikeres webáruház marketing stratégia kialakításában. Az elemzés segít megérteni, hogy kik a fő versenytársak a piacon, milyen termékeket vagy szolgáltatásokat kínálnak, és milyen marketingtevékenységeket végeznek. Ezáltal betekintést nyerhetünk a piaci trendekbe, és meghatározhatjuk, hogyan tudunk kitűnni és versenyelőnyhöz jutni.

A második lépés tehát a versenytársak elemzése. Az, hogy megérted a versenykörnyezetet, kulcsfontosságú awebáruház marketing  stratégia kialakításában. Meg kell vizsgálnod, hogyan kommunikálnak a versenytársak a piaccal, milyen csatornákon teszik ezt és hogyan működik az értékesítési tölcsérjük. Eszközök, mint például a similarWeb.com, segíthetnek ebben az elemzésben. Ezen kívül figyelmedbe ajánljuk, hogy elemezd a versenytársaid értékesítési tölcsérjét is (top of funnel, middle of funnel, bottom of funnel), hogy megláthasd, hol tudsz te a legtöbbet javítani.

A pozicionálás az a folyamat, amely során meghatározod, hogyan érzékelik, értékrlik a fogyasztók a termékedet vagy szolgáltatásodat a piacon, azaz hogy mi jut eszükbe róla.

A pozicionálás lehetővé teszi számunkra, hogy egyedi értéket nyújtsunk a potenciális vásárlóknak, és különbséget teremtsünk magunk és a versenytársak között. Fontos meghatározni, hogy miben vagyunk jobbak, másabbak vagy értékesebbek, és ezt az üzenetet hatékonyan közvetíteni a célpiac felé.

Melyek a terméked/szolgáltatásod egyedi jellemzői, amelyek kiemelnek a versenytársak közül? Milyen értéket kínálsz a vásárlóknak? Ezeket a kérdéseket kell megválaszolnod a pozicionálás során.

Webáruház marketing 3. lépés: Marketing csatornák és integrációk

A webshop marketing stratégia hatékonyságának növelése érdekében fontos kiválasztani a megfelelő marketing csatornákat és integrálni azokat a stratégiádba. A marketing csatornák kiválasztásakor figyelembe kell venni a célpiacot és a vállalati célkitűzéseket.

A leggyakrabban használt online marketing csatornák közé tartoznak a következők:

 • Keresőmarketing (SEO és PPC)
 • Közösségi média marketing
 • E-mail marketing
 • Tartalommarketing
 • Influencer marketing
 • Affiliate marketing
 • Display hirdetések

Az integráció lehetővé teszi a különböző marketing csatornák és eszközök közötti szinergiák létrehozását. Például az e-mail marketinget és a közösségi média marketinget össze lehet kapcsolni, hogy erősítse az üzenetek hatékonyságát és növelje az érdeklődők számát.

Webáruház marketing stratégia 4. lépés: Érdeklődő szerzés és listaépítés

Az érdeklődők és az ügyfelek szerzése kulcsfontosságú a webáruházak számára. Ahhoz, hogy hatékonyan érdeklődőket szerezzünk, kiemelt figyelmet kell fordítanunk a weboldalunk optimalizálására, hogy vonzó és felhasználóbarát legyen. Ezenkívül számos online marketing eszköz áll rendelkezésünkre az érdeklődők megszerzésére és a listaépítésre, mint például a keresőmarketing, a közösségi média hirdetések, az e-mail marketing és az influencer marketing.

Az érdeklődők szerzése mellett kiemelt figyelmet kell fordítanunk a meglévő ügyfelekkel való kapcsolattartásra és az adatbázisunk építésére. A feliratkozók listájának építése lehetővé teszi számunkra, hogy az érdeklődőket hosszú távon kövessük, és releváns és testreszabott kommunikációval jutassuk el hozzájuk az ajánlatainkat.

Webshop marketing 5. lépés: Értékesítési kampányok és promóciók

Miután megértetted a célpiacod és a versenytársaid, eljött az ideje, hogy érdeklődőket szerezz és listát építs. A közönségépítés kulcsfontosságú a webáruház sikerében. Az érdeklődőkkel való kapcsolatépítés hosszú távú kötődést és bizalmat teremt, ami a vásárlók lojalitásához és az üzlet növekedéséhez vezet.

Az érdeklődők és az ügyfelek szerzése kulcsfontosságú a webáruházak számára. Ahhoz, hogy hatékonyan érdeklődőket szerezzünk, kiemelt figyelmet kell fordítanunk a weboldalunk optimalizálására, hogy vonzó és felhasználóbarát legyen. Ezenkívül számos online marketing eszköz áll rendelkezésünkre az érdeklődők megszerzésére és a listaépítésre, mint például a keresőmarketing, a közösségi média hirdetések, az e-mail marketing és az influencer marketing.

Az érdeklődők szerzése mellett kiemelt figyelmet kell fordítanunk a meglévő ügyfelekkel való kapcsolattartásra és az adatbázisunk építésére. A feliratkozók listájának építése lehetővé teszi számunkra, hogy az érdeklődőket hosszú távon kövessük, és releváns és testreszabott kommunikációval jutassuk el hozzájuk az ajánlatainkat.

Az érdeklődők szerzése után jöhet a színpadra az értékesítési kampány. 

Az értékesítési kampányok és promóciók olyan időszakos vagy tematikus (nem feltétlenül ár)akciók, amelyek lehetővé teszik számunkra, hogy növeljük az értékesítéseinket és ösztönözzük a vásárlásokat. Fontos, hogy az akciók és promóciók relevánsak legyenek a célcsoport számára, és támogassák a marketing célkitűzéseinket.

Promóció lehet például:

 • Árkedvezmény (elcsépelt, pl. újévi Black Friday január 21-27. között – nagy kedvezmény kell, 10% már nem elég izgalmas)
 • Kategória kedvezmény (a zoknik jövő kedden X Ft-tal olcsóbbak lesznek)
 • Termékcsoport kedvezmény (a héten minden strandpapucs 10%-kal olcsóbb)
 • Szezonális akció (iskolakezdés)
 • Mennyiségi kedvezmény (a karton tej olcsóbb)
 • Ajándék a vásárláshoz (kabáthoz ajándék sapka)
 • Vásárlási értékhez kapcsolódó akció (20.000 Ft felett 2.000 Ft ajándék kupon)
 • Kapcsolt szolgáltatás (ha itt veszed az öltönyt, féláron rád igazítjuk)
 • Nyereményjáték (vásárlás után sorsolás)
 • Limitált promóció (az első 50 vevő ajándék párologtatót kap)
 • Keresztpromóció (borhoz pohár vagy dugóhúzó)
 • Születésnap (5 éves a céged – 5 évvel ezelőtti árak, 10 éves – 10% kedvezmény)
 • Új termék bevezetése
 • Aktualitáshoz kapcsolódó (Barbenheimer)
 • Áremelés (1 hónap múlva 10%-kal nőnek az áraink, tárazz be!
  Átlag 35% forgalomnövekedés, következő hónapban 15% visszaesés, utána eladási mennyiség visszaáll a szokásosra az emelt áron)

6. lépés Automatizálás és személyre szabott kommunikáció

Vigyázz! Nincs rosszabb, mint amikor egy eleve rossz folyamatot automatizálnak…

Az automatizálás lehetővé teszi számunkra, hogy egyszerűen és hatékonyan kommunikáljunk az érdeklődőkkel és az ügyfelekkel. Az automatizált folyamatok segítenek abban, hogy időt és erőforrásokat takarítsunk meg, és megkönnyítsük a kapcsolattartást a vásárlókkal. 

Például az e-mail marketing automatizálása lehetővé teszi a személyre szabott üzenetek és kampányok küldését az ügyfél életciklusa alapján.

A személyre szabott kommunikáció kulcsfontosságú a vásárlók elköteleződésének és a hosszú távú ügyfélhűségnek a kialakításában. Az ügyfeleknek fontosnak és különlegesnek kell érezniük magukat, és a személyre szabott kommunikáció segít abban, hogy igényeiknek megfelelően szolgáljuk ki őket.

Mi az automatizálás?

 • Nem egyenlő a hírlevélküldéssel
 • Nem könnyű, de nem is olyan nehéz mint elsőre hiszed
 • Ez egy taktika, amivel időt szabadítasz fel magadnak
 • Az ismétlődő feladatokat automatizálhatod
 • Tévhit, hogy a lusták marketingje (folyamatosan tesztelni, optimalizálni kell)
 • Nem csak email mehet automatikusan (SMS, chat ablak automata beszélgetés indítással, chatbot, hagyományos postai levél)

Mire használható az automatizálás?

 • Érdeklődő szerzés (csali igénylés után köszönő oldalon belépő termék, csali letöltés emlékeztetők, csali vélemény kérők)
 • Értékesítés (új feliratkozóknak bemutatkozó sorozat + sales, kosárelhagyás)
 • Utánkövetés (elégedettség mérés, vásárlás utáni emlékeztetők, garancia, stb.)
 • VIP (törzsvásárlói kedvezmények, specialitások)

De egyre figyelj! Csak a küldés automata, a kommunikáció NEM!

Marketing 7. lépés: Hatékonyság mérés és optimalizálás

A webáruház marketing stratégia hatékonyságának mérése és optimalizálása kulcsfontosságú a siker eléréséhez. A megfelelő analitikai eszközök és KPI-ok (KPI = Key Performance Indicator / Kulcsfontosságú teljesítménymutató) használata lehetővé teszi számunkra, hogy nyomon kövessük a marketing tevékenységeink eredményeit és azonosítsuk a fejlődési lehetőségeket.

A fontosabb KPI-ok közé tartoznak:

Oldallátogatás: adott időszakban hányan jártak a honlapon

Rendelések száma: adott időszakban hányan rendeltek a honlapon keresztül

Konverziós ráta: azon látogatók aránya, akik vásároltak

Átlagos kosárérték: a vásárlások átlagos összege egy vásárlás során

Kosárelhagyók aránya: mekkora arányban hagyták félbe a vásárlást a rendelés véglegesítése előtt

Kilépési oldalak: a látogatók aránya, akik elhagyják a weboldalt egy adott oldalról

Legnépszerűbb termékek: a legtöbbet eladott termékek a webáruházban

Customer Lifetime Value (CLV/CLTV): az ügyfelek átlagos értéke az összes vásárlás során

Legjobb vásárlók: a legjobb 5-10-100 vásárló számára készített egyedi ajánlattal jutalmazhatjuk a hűségüket, akik afféle mikro-influencerekként tovább kelthetik a webáruház jó hírét

Aktív/inaktív kategóriák: megmutatja, hogy mely kategóriaoldalak voltak az aktívabbak a vásárlás szempontjából. Kiugró eredmények esetén létrehozhatunk külön promóciókat az egyes kategóriákra (pl.: villámértékesítés, pár napig tartó akciók), annak érdekében, hogy növeljük a rendeléseink számát.

A hatékonyság mérésének és optimalizálásának folyamatos rendszere lehetővé teszi számunkra, hogy megtaláld a legjobb eredményeket hozó marketingtevékenységeket és a legnagyobb hozzáadott értéket jelentő elemeket, és ezáltal folyamatosan javítsd a webáruház marketing stratégiádat a piacon bekövetkező változásokhoz és trendekhez való alkalmazkodással.

Webáruház marketing stratégia – Záró gondolatok

Ebben a blogbejegyzésben átfogóan bemutattuk azokat az alapvető elemeket, amelyeket egy hatékony webáruház marketing stratégia tartalmaz. A piackutatástól és célcsoport meghatározásától a versenytársak elemzésén és pozicionáláson keresztül az érdeklődők szerzéséig és listaépítésig, valamint az értékesítési kampányok és promóciók tervezéséig és az automatizálásig mindent átfogóan áttekintettünk.

Az online marketing csatornák kiválasztása és integrációja, valamint a hatékonyság mérésének és optimalizálásának fontossága segít abban, hogy a webshop marketing stratégiád hatékonyan hozza az elvárt eredményeket. Az állandó figyelem és fejlesztés lehetővé teszi számodra, hogy lépést tarts a változó piaci feltételekkel és növeld a webáruházad sikerét a digitális piacon.

Az online kereskedelem dinamikus és folyamatosan változó terület, ezért a sikeres vállalkozásoknak nyitottaknak és alkalmazkodóknak kell lenniük az új kihívások és lehetőségek szembenézése érdekében. A hatékony webáruház marketing stratégia az egyik kulcsfontosságú tényező a digitális piacon való sikeres jelenlét és növekedés eléréséhez.

Szerző

Mátéh Csaba

Mátéh Csaba a webáruház marketing terén elért eredményei révén vált ismertté és elismertté. Nem véletlenül került be az Év Marketingese verseny legjobb 5 döntőse közé. 2014 óta azon dolgozik, hogy vállalkozások számára bemutassa, milyen hatalmas lehetőségeket rejt a Facebook. 2017-től a ShopRenter előfizetői számára tartott szemináriumokkal több ezer vállalkozás fejlődését segítette elő. Nem csak a webáruház tulajdonosok között, de a Budapesti Gazdasági Egyetemen is értékelik szakértelmét, ahova előadóként hívták meg 2020-ban. 2023-ban pedig az Online Pénztárca Partnertalálkozón hallhattuk lenyűgöző előadását. Csaba nem csak a múltban elért eredményekkel büszkélkedhet, hanem azzal is, hogy dinamikus hozzáállásával mindig a legfrissebb trendeket és irányelveket követi. Ennek köszönhetően ügyfelei mindig a legjobb és legaktuálisabb tanácsokat kapják tőle. Ha valaki, akkor ő tudja, hogy a sikerhez milyen marketing stratégiára van szükség!

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük