Blog

A piackutatás folyamata – Hogyan csináld jól?

A piackutatás folyamata

Rengeteget írtam, beszéltem már arról, hogyan indíts, üzemeltess egy webáruházat, és a piackutatás folyamata mindenhol felbukkan. Nemcsak előkerül, hanem alapvető elem: piackutatás nélkül akár bele se fogj a webáruházba, mert tuti bukó.

Ahhoz, hogy sikeres legyen a vállalkozásod, nem azt kell árulni, amit te szeretsz, amit te megvennél. Még csak nem is azt, amiről azt gondolod, hogy hiány van a piacon. Hanem azt, amit a vevőid megvennének.

Kicsit visszafelé logikának hangzik, nem?

Az igazság az hogy a legtöbb vállalkozás, ötlet elhasal. Kitalálnak valami szuper, vagy kevésbé szuper cuccot, szolgáltatást, és utána irgalmatlan pénzeket ölnek abba, hogy ezt eladják. Hogy megismertessék, hogy rávegyék az embereket, hogy egyáltalán kipróbálják a termékeket, szolgáltatásokat. Itt ég a pénz, és ha nem kellő tőkével vágsz bele, könnyen elvérezhetsz ebben a szakaszban.

Nem volna egyszerűbb hogy megnézem, mi kell az embereknek, főképpen azoknak, akiket elérek, vagy könnyen el tudok érni, és elkezdem nekik árulni azt?

A piackutatás már meglévő cég, vállalkozás esetén is nagyon fontos. Nemcsak induláskor, de menet közben is. Megismerve a piac és a vásárlók igényeit sokkal jobban lehet pozícionálni, és értelemszerűen növelni az eladások volumenét is.

A nagy gyárak, márkák alapvető fegyvere ez. Folyamatosan alkalmazzák, igyekeznek a piac legkisebb rezdülésére is azonnal válaszolni.

A Lego például egy átfogó piackutatással azt derítette ki hogy a játékokkal mindösszesen 9% lány játszik, a termékek 91%-a a fiúknál kötött ki. Ezt követte egy teszt, melyben 3,500 lány vett részt, hogy felmérjék: mi az, ami őket érdekli, hogyan lehetne a Lego számukra vonzóbb. Ennek eredménye lett egy új trend a gyártott szetteken kívül, élénkebb, vibrálóbb színekkel, más csomagolással, és főképp kicsit felturbózott szereplőkkel, akik többféle hajat viselhettek, és nemcsak kalapácsot, de kézitáskát is lehetett a kezükbe adni.

Piackutatás folyamata: az alkalmazott módszerek

Alapvetően két módszert különböztetünk meg, melyekkel adatot lehet nyerni:

Elsődleges vagy primér piackutatás

Ennek során te, saját magad szerzed meg az emberektől az információkat. Többféle formában lehet megvalósítani: személyes megkeresés, kérdőívek, telefonos hívások.

Ezekből rengeteg hasznos tudást szerezhetsz. Főképp akkor, ha kevésbé kötött a forma. Személyes vagy telefonos beszélgetés esetén az emberek szabadabban mondják el véleményüket, ami lehet jó vagy rossz, mindenképp segít a terméked, márkád fejlesztésében.

Az online vagy offline kérdőívek jóval célzottabbak tudnak lenni. Kevesebb lehetőséget adnak arra, hogy más lehetőség vagy téma szóba kerüljön, tehát irányítottabb a folyamat.

Itt azért tudni kell, hogy a vásárlókat nem érdekli a szent piackutatás folyamata, vannak akik ezt zaklatásnak veszik. Adj ezekhez egy kis ajándékot, egy kedvezményes kupont vagy bármit, amivel jelezheted: tudod hogy az idejük érték, és honorálod, hogy segítik a vállalkozásodat. Ezekkel az információkkal jelentős összegeket takaríthatsz meg, mert pontosabban célzott, szívbe markoló hirdetéseket készíthetsz. Javulnak az eladásaid, a termék kapcsolásaid, és új ötleteket is kapsz.

Másodlagos vagy szekunder piackutatás

Amikor mások által megszerzett, összegyűjtött adatokat elemzel, és ebből alakítasz ki egy stratégiát. Magyarországon a KSH adatai elérhetőek és – elvileg – publikusak. Keress rá a saját szektorodra, biztosan találsz érdekes adatokat.

A Google nemcsak a barátunk, hanem az információk kimeríthetetlen tárháza. A Google Trends, a kulcsszókutató mind-mind információ, illetve jelzi a fel- és lemenő kereséseket, mi az, ami foglalkoztatja az embereket, illetve milyen kapcsolódó kereséseket végeznek.

Az is remek módszer, amikor elkezded beírni a Google keresőjébe a kulcsszavadat, és a kereső automatikus kitöltője mutatni fogja, milyen kontextusban keresnek erre leggyakrabban.

Az Edge nem csak a Chrome letöltésére jó, használd kutatáshoz is!
Az Edge nem csak a Chrome letöltésére jó, használd kutatáshoz is!

Bónusz tipp: nézz körül a kérdezz-felelek oldalakon is! Például a gyakorikérdések-en lehet, hogy néha oltári ostobaságokat kérdeznek, de nagyon sokan jól használják, és azokat a kérdéseket teszik fel, ami tényleg foglalkoztatja őket. Ha olyan a terméked, akkor a Reddit vagy a Quora is érdekes lehet.

A piackutatás folyamata: hibák, amiket sokan elkövetnek

A piackutatás folyamata mindkét módszert igényli: bármennyire is kényelmes, ne hagyatkozz kizárólagosan a másodlagos adatgyűjtésre. Egyszerűbb, hisz nem kell embereket megállítani, fehívogatni. Nyilván sokan nem szeretik, hárítanak, és ez nem kellemes. De a szekunder módszer soha nem ad teljes képet. Átlagot látsz, esetleg már elavult az információ.

És leginkább: ne csak azokra az emberekre hagyatkozz, akiket ismersz! Persze hogy Anya azt mondja, édes csillagom, ez a legjobb ötlet, meggazdagszol, de nem Ő lesz az, aki mindent megvesz.

Összefoglalva a piackutatás folyamata gyakorlatilag adatgyűjtés, ahol a vásárlóid vagy potenciális vásárlóid véleményét, vásárlási szokásait, igényeit térképezed fel. Ennek sikerességén állhat vagy bukhat a válallkozásod sikeressége, szánj erre időt, energiát, akár pénzt, mert sokszorosan megtérül.

Author

Mátéh Csaba

Hogy honnan van ehhez bátorságom?
Na és egyáltalán jogom?

’97-től hosszú évekig én voltam az a marketing-nindzsa, aki bár tökéletesen elvégezte a feladatát, mégsem látta soha senki.
• Szinte a kezdetektől ShopRenter-t használok, így a határai és korlátai megkerülésére olyan módszereket dolgoztam ki az évek alatt, amik mára kipróbált, bevált, letesztelt, működő megoldások.
• Aztán 2014-ben és 2015-ben a Facebook Marketing Napok meghívott előadójaként segíthettem cégvezetőknek kihasználni az FB nyújtotta lehetőségeket az áruházukban,
2016-ban az 5 legjobb közt léphettem színpadra az Év marketingese versenyen.
2017-től rendszeresen marketing szemináriumot tartok ShopRenter előfizetőknek, amivel már több mint ezer vállalkozásnak segítettem
2020-ban felkérésre 4 órás marketing előadást tartottam a Budapesti Gazdasági Egyetem hallgatóinak
Minden nap fejlesztjük magunkat és a tudásunkat, mert csak így tudunk a legújabb marketing irányvonalaknak és trendeknek megfelelően kommunikálni a céged nevében, és csak így tudjuk a legújabb technikákat alkalmazni.

Leave a comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.