Blog

Üzleti terv részei

Üzleti terv részei

Üzleti tervet leginkább vállalkozás indítása előtt célszerű készíteni, de már működő cég esetében is hasznos. Pályázat benyújtása esetén, vagy hitelfelvétel igénylésénél kötelezően csatolandó dokumentum. Az üzleti terv részei is kötelező elemek. Elkészítését jobb profira bízni, mert az igénylés sikere múlhat rajta. Általában javítási lehetőség már nem lesz, ezért inkább ne kockáztass.

Azonban készíthetsz ilyen tervezetet magadnak is, mely nem ennyire formális, de mégis pontos képet ad vállalkozásod lehetőségeiről.

Üzleti terv részei

Szeretnék bemutatni számodra milyen részeket dolgozz ki magadnak. Mivel a hivatalos üzleti tervek kötöttek és elkészítése profit igényel, így inkább koncentráljunk a saját részre elkészíthető tervezetre, mely részek azok, amelyekre jó ha válaszolsz.

Üzleti terv részei: Cél meghatározása

A célok meghatározása igen fontos, hisz ettől függ milyen lépéseket teszel meg a siker érdekében. Vedd külön a rövidtávú, középtávú, és hosszú távú terveid.

Rövid távú célokhoz írhatod azokat a dolgokat, amelyek elősegítik a vállalkozás bevételének növekedését, későbbi fejlődési lehetőségeket. Határozd meg egy hónapban hány terméket szeretnél eladni, szükséges-e alkalmazottat felvenni, vagy szükséges-e valamilyen nagyobb beruházás, fejlesztés.

Középtávú célokhoz írd fel azokat a dolgokat, amelyek már nem csak a fennmaradáshoz szükségesek, hanem a fejlődéshez is. Például ilyen középtávú terv lehet a marketing bevezetése.

Hosszú távú terveid lehetnek például alkalmazottak felvétele, munkák kiszervezése, stb..

Gondold végig saját vállalkozásod jellemző részeit, és jegyezd is fel őket.

Üzleti terv részei: Üzleti partnerek

Jegyezd fel a már létező üzleti partnereid, és a kapcsolat jellegét. Amennyiben még nincsenek partnereid, akkor írd le milyen módon szeretnéd elérni őket.

Üzleti terv részei: Marketing terv

Sokan nem szeretnének rá áldozni, pedig a legfontosabb része kellene legyen egy cég életének. Bármennyire is jó a termék, ha nem éri el a célpiacot, akkor az olyan mintha nem is létezne. Manapság hatalmas a reklámzaj. Ahhoz, hogy valóban a megfelelő emberek találjanak meg téged, és valóban meg is találjanak, pontos célzás, és megfelelő stratégia szükséges.

A marketing tervbe tüntesd fel milyen marketing eszközöket, értékesítési csatornákat, milyen kommunikációs csatornákat szeretnél alkalmazni. Jegyezd fel az alkalmazni kívánt reklám típusát, mint például Facebook vagy Google Ads hirdetések.

Ez elég összetett feladat, szakértő bevonását ajánlom, aki konkrét tervet készít számodra milyen honlapot, blogot, keresőoptimalizálást, hírlevelezést használj. Segít akciók és egyéb alkalmak hirdetéseinek lebonyolításában. Segít a kommunikációs csatornák kezelésében.

Üzleti terv részei: Célcsoport

Ahhoz, hogy megfelelő emberek elé kerüljön terméked vagy szolgáltatásod, elengedhetetlen a célpiac ismerete. Akkor tudsz célirányosan kommunikálni, ha tökéletesen meghatározod kik tartoznak adott csoportba. Ne ess abba a hibába, hogy a terméked mindenki számára jó, mert ezzel nem fogsz tudni sikeres akciót sem véghezvinni. Hogy fogod megszólítani egyszerre a “mindenkit”? Sehogy! Nagyon általános címsorokkal fogsz csak tudni kommunikálni, ami azt fogja eredményezni, hogy igazából senkinek nem szól.

Egy példán keresztül bemutatva, ha kozmetikumokat árusító webshoppal rendelkezel, és szeretnél egy narancsbőr elleni krémről kampányt létrehozni, akkor hiába kommunikálod, hogy 35%-kal olcsóbb, ha a célközönséged között férfiak is szerepelnek, őket egyáltalán nem fogja érdekelni. A probléma pedig annyi, hogy ez a hirdetési áradat is nagyban növeli, mivel olyan emberek elé fog kerülni, akik egyáltalán nem fognak vásárolni.

Mondhatod, hogy rendben értem, de nekem vannak férfiaknak való termékeim is, akkor őket zárjam ki? Nem, nem kell kizárni senkit, csupán gondold jól végig milyen csoportokat tudsz felállítani, és a mindenkiből készíts inkább több kisebb csoportot. Ezt nevezik szegmentálásnak. Egy-egy hirdetés alkalmával pedig a kiválasztott célcsoportnak hirdess, melyekkel hasonló módon tudsz kommunikálni, így tökéletesen célba fog érni az üzeneted.

A megfelelően beállított célcsoportnak mutatott hirdetések pedig jóval nagyobb konverziót eredményeznek kedvezőbb áron.

Üzleti terv részei: Versenytárselemzés

Fontos számodra, hogy tudd mit csinál a konkurencia, mitől jók vagy épp mitől nem működik az üzlet. A kapott eredmények alapján találd ki mitől leszel te más mint ők, mitől leszel megkülönböztethető, majd ezt következetesen használd is minden kommunikációban, minden platformon.

Nézd meg hogy kommunikálnak, milyen a marketingjük, milyen a weboldaluk, milyen ajánlatok, akciók vannak, milyen platformokon vannak jelen, ott milyen rendszerességgel posztolnak, miket posztolnak, hogy szerezhetik az ügyfeleiket, milyen szolgáltatást nyújtanak és ezt hány forintért, milyen az email kommunikációjuk.
.
Ezekre szánj nyugodtan több időt. Az alapos vizsgálat eltarthat több napig is, de megéri. Ezzel már jóval többet tettél a sikerért, mint az átlag vállalkozások.

Üzleti terv részei: Árképzés

Igen kényes téma, de szükséges eleme az üzleti terv részeinek. Legyél őszinte, ettől függhet vállalkozásod jövője is. Jegyezd fel az összes kiadást, amelyből ki tudod számolni milyen ár alá nem mehetsz. Nagyon sok cég úgy próbál piacon maradni, hogy ár alá mennek, így rövid távon látszólag sikeresek, de hamarosan ezek a cégek vagy csődbe mennek, vagy éjjel-nappal azon robotolnak, hogy életben maradjanak, de igazán profitot nem termelnek.

A kiadásoknál kalkulálj marketing költségeket is, hisz ebből lesznek a vevőid. Az ajánlott marketingre fordítandó költség kiszámolható ez alapján a képlet alapján is. A kezdeti időkben a bevétel 30-50%-át fordítsd vissza marketing kiadásokra.

profit = (eladási ár – beszerzési ár) x eladott mennyiség – kiadás

Üzleti terv részei: Értékesítési terv

Ebben a részben kifejtheted milyen módon fogod a terméked, szolgáltatásod eljuttatni az ügyfelek elé, a teljesen ismeretlen állapotból a vásárló állapotába. Írd le milyen hirdetési módokat fogsz alkalmazni, mint szórólapok, Facebook hirdetések, Google Ads hirdetések, hírlevelek, személyes eladás, média megjelenés, stb..
Milyen csatornákat fogsz alkalmazni, mint például webshop. Jegyezd fel az előre ütemezhető akciókat, kampányokat, vagy akár új termék bevezetését.

Üzleti terv része: Működési terv

Ide feljegyezheted a vállalkozás általános működését. Ha termékeket magad állítod elő akkor alapanyag beszerzését, készletgazdálkodást, esetleges munkaerőt. Kiszervezés esetén partnereket, stb..
Webshop esetén a beszállítókat is. Mindent ami a vállalkozásodban történő folyamatot írja le.

Mi történik ha nem valósul meg a terv?

Az üzleti terv nem egy végleges forma. Ha valami nem valósult meg semmi gond, nézd át újra, tervezz újra ha kell. A piac is változik, ehhez mérten kell minden lehetséges információt figyelembe venni.

Author

Mátéh Csaba

Mátéh Csaba a webáruház marketing terén elért eredményei révén vált ismertté és elismertté. Nem véletlenül került be az Év Marketingese verseny legjobb 5 döntőse közé. 2014 óta azon dolgozik, hogy vállalkozások számára bemutassa, milyen hatalmas lehetőségeket rejt a Facebook. 2017-től a ShopRenter előfizetői számára tartott szemináriumokkal több ezer vállalkozás fejlődését segítette elő. Nem csak a webáruház tulajdonosok között, de a Budapesti Gazdasági Egyetemen is értékelik szakértelmét, ahova előadóként hívták meg 2020-ban. 2023-ban pedig az Online Pénztárca Partnertalálkozón hallhattuk lenyűgöző előadását. Csaba nem csak a múltban elért eredményekkel büszkélkedhet, hanem azzal is, hogy dinamikus hozzáállásával mindig a legfrissebb trendeket és irányelveket követi. Ennek köszönhetően ügyfelei mindig a legjobb és legaktuálisabb tanácsokat kapják tőle. Ha valaki, akkor ő tudja, hogy a sikerhez milyen marketing stratégiára van szükség!

Leave a comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük