Blog

SWOT Elemzés példa – Hogyan Készítsünk Hatékony SWOT Elemzést? – Teljes Útmutató

SWOT Elemzés példa

Hogyan Készítsünk Hatékony SWOT Elemzést? – Teljes Útmutató

Szeretnéd tisztázni vállalkozásod belső erősségeit és gyengeségeit, valamint a külső lehetőségeket és fenyegetéseket? Akkor a SWOT-elemzés lesz a te barátod! Ebben a teljes útmutatóban megmutatom, hogyan készíthetsz hatékony SWOT-elemzést, hogy jobban megértsd vállalkozásod helyzetét és meghozd a legjobb döntéseket a jövőre nézve.

A SWOT-elemzés (Strengths, Weaknesses, Opportunities, Threats – Erősségek, Gyengeségek, Lehetőségek, Fenyegetések) rendkívül hasznos eszköz a stratégiai tervezésben és a helyzetértékelésben. Cikkemben lépésről lépésre bemutatom, hogyan végezheted el a SWOT-elemzést hatékonyan, és hogyan használhatod az eredményeket a vállalkozásod fejlesztésére és növekedésére.

Ne hagyd ki ezt az útmutatót, ha szeretnéd átlátni vállalkozásod teljes képét, és szilárd alapokra helyezni jövőbeli terveidet!

Bevezetés a SWOT-elemzésbe

A SWOT (Strengths, Weaknesses, Opportunities, Threats – Erősségek, Gyengeségek, Lehetőségek, Fenyegetések) elemzés egy rendkívül hasznos eszköz a stratégiai tervezéshez és a helyzetfelméréshez. Ebben a cikkben lépésről lépésre megmutatom, hogyan végezhetünk hatékony SWOT elemzést annak érdekében, hogy jobban megértsük vállalkozásunkat, és a jövőre vonatkozóan a legjobb döntéseket hozzuk meg.
A SWOT-elemzés összetevőinek megértése

A SWOT elemzésnek négy fő összetevője van: az erősségek, gyengeségek, lehetőségek és fenyegetések. Az erősségek és gyengeségek a vállalkozás belső jellemzőire vonatkoznak, míg a lehetőségek és fenyegetések az külső környezetből érkező tényezők. Fontos megérteni ezeket az összetevőket annak érdekében, hogy teljes képet alkothassunk vállalkozásunkról.

A SWOT-elemzés elvégzésének fontossága és előnyei

A SWOT elemzés végzése lehetővé teszi számunkra, hogy jobban megismerjük vállalkozásunkat, és kihasználjuk az előnyöket, miközben felismerjük és kezeljük a kihívásokat. Ez az eszköz segítséget nyújt abban, hogy stratégiai döntéseket hozzunk, és a hosszú távú terveinket megalapozott alapokra helyezzük.

Hogyan kell SWOT-elemzést végezni?

A hatékony SWOT elemzés végzése érdekében először is gyűjtsük össze a releváns információkat vállalkozásunk belső és külső környezetéről. Ezután határozzuk meg a vállalkozás erősségeit és gyengeségeit, valamint az előttünk álló lehetőségeket és fenyegetéseket. Ezt követően értékeljük ezeket az elemeket, és határozzuk meg, hogy hogyan használhatjuk ki az erősségeket és lehetőségeket, valamint hogy miként csökkenthetjük a gyengeségeket és fenyegetéseket.

Példák a SWOT-elemzésre az üzleti életben

Példaként nézzünk meg néhány SWOT elemzést néhány vállalkozás esetében. Például egy étterem esetében az erősségek közé tartozhatnak a kitűnő szakácsok és az egyedi ételkínálat, míg a gyengeségek között szerepelhet a magas bérköltség és a szezonális vendégforgalom. A lehetőségek között szerepelhet a helyi turizmus növekedése, míg a fenyegetések között szerepelhet a versenytársak új éttermek nyitása a környéken.

Tippek a hatékony SWOT-elemzés elkészítéséhez

Az alábbi tippek segítenek abban, hogy hatékonyan végezhessük el a SWOT elemzést:

1. Legyünk objektívek és valósak a felmérések során.

2. Kérjünk visszajelzést másoktól is, hogy több szempontból láthassuk a helyzetet.

3. Használjunk strukturált módszereket és eszközöket a felméréshez.

Eszközök és sablonok a SWOT-elemzés elvégzéséhez

Számos online eszköz és sablon áll rendelkezésre a SWOT elemzés végzéséhez. Ezek segítségével könnyedén és strukturáltan végezhetjük el a felmérést, és könnyebben átláthatjuk az eredményeket.

A SWOT-elemzés integrálása az üzleti stratégiába

A SWOT elemzés eredményeit felhasználhatjuk a vállalkozási stratégiánk kialakításához és fejlesztéséhez. Az elemzés segíthet abban, hogy kihasználjuk a vállalkozás erősségeit és lehetőségeit, miközben kezeljük a gyengeségeket és fenyegetéseket.

SWOT-elemzés a különböző iparágakban

A SWOT elemzés alkalmazható szinte minden iparágban. Például a technológiai iparágban az erősségek közé tartozhat a folyamatos innováció és a piacvezető szerep, míg a fenyegetések között szerepelhet a gyors technológiai elavulás és a versenyképes árak.

Következtetés

A SWOT elemzés egy rendkívül hasznos eszköz a vállalkozások számára, lehetővé teszi számunkra, hogy átfogó képet alkossunk vállalkozásunkról, és a jövőre vonatkozóan a legjobb döntéseket hozzuk meg. A fent említett lépések és tippek segítségével hatékonyan végezhetjük el a SWOT elemzést, és integrálhatjuk az eredményeket a vállalkozási stratégiánkba. Ne hagyjuk ki ezt az eszközt, ha stabil alapokra szeretnénk helyezni vállalkozásunk jövőjét!

A SWOT elemzés példa arra, hogy még ha furcsán is hangzik valami, attól még lehet egy elég egyszerű, ám rendkívül hatékony eszköz az üzleti stratégia kialakítására, tervezésére vagy újratervezésére.

A SWOT mozaikszó a kulcsszavak angol nevének kezdőbetűiből áll:

S- Strengths, azaz erősségek
W – Weaknesses, vagyis gyengeségek
O- Opportunities, ami lehetőségeket jelent
T- ez pedig Threats, azaz fenyegetettségek.

Nyilván a SWOT jóval profibban hangzik mint az EGyLF, nem hátrány az se, hogy ki lehet mondani magyarul is, ezért is honosodott meg a kifejezés a magyar nyelvben is az angol rövidítéssel.

Fontos tudni ezeket a dolgokat a legelején, már az üzlet beindításánál. Egy működő vállalkozásnál is érdemes végig venni újra meg újra az elemzést, mert rávilágíthat arra, miért nem annyira sikeres a vállalkozás, vagy merre érdemes fejlődni.

Az erősségeket ismerve tudjuk, mire építhetünk, ez lehet lokáció de egy jól képzett, lojális személyzet is komoly erőssége egy vállalatnak. Gyengeség lehet tőke vagy humán erőforrás, tudás hiánya. Lehetőség a terjeszkedés, árukapcsolás vagy online jelenlét, fenyegetettség pedig könnyen lehet a konkurencia vagy a választott ágazati szegmens negatív megítélése.

SWOT elemzés példa

Egyszerűbb megérteni, ha egy példán keresztül végig vesszük, hogyan lehet egy ilyen analízist végig gondolni. Fontos megérteni azt is, hogy egy-egy dolog lehet erősség vagy gyengeség is: például egy jó hírnevű kis bolt erőssége, hogy lokálisan ismerik, de ugyanez a tény a növekedése ellensége is, hisz egy bizonyos fizikai távolságon túl nem ér el több vásárlót. Ez baj, ha a tulajdonos franchise-t és 60 milliós autóflottát tervez; de ha a cél egy normális megélhetés, és egy szintet elérve nem akar tovább növekedni, akkor ez a tény csak környezet, de nem gátló tényező.

Vegyük például a Starbucks kávéház-lánc esetét, ahol 2018-ban a következő volt a helyzet:

Erősségek:

Erős pénzügyi háttér
Komoly növekedés a kínai piacon
Erős brand, erős image
Prémium termék
Vásárlói hűség

Ezek mind azok a dolgok, amire a vállalat építhet, a jövőképet tervezheti

Gyengeségek:

Marketing hibák és alacsony hatékonyság
Drága
Magas rezsi

Ezek azok a tényezők, amik a nyereségességet veszélyeztetik.

Lehetőségek:

Digitális fejlesztések, melyekkel más frontos is kapcsolat tartható a vásárlókkal
Növekvő ázsiai jelenlét
Mobil appok, technológia
Kooperáció, partner kapcsolat

Ez mutatja a vállalat lehetőségeit a jövőbeli fejlesztésekre

Fenyegetettségek:

Növekvő verseny
Növekvő rezsiköltségek
Extra nyomás, adók

SWOT Elemzés példa – konklúzió

Lehet látni, hogy még egy hatalmas vállalat, mint a Starbucks is végeztet ilyen felméréseket, használja arra, hogy monitorozza, megtervezze a stratégiáját. A SWOT elemzés példa arra, hogy akár indulásnál, akár pozícionálásnál érdemes végig menni ezeken a pontokon.

Ha ezt csinálod, legyél őszinte és reális. Egy lángosos nem fog online jelenléttel hódítani, és a napilap se jó ötlet árukapcsolásnak, kevesen szeretik az összezsírozott, letejfölözött sajtó terméket. De lehet a lokális jelenlétet erősíteni, sört árulni vagy palacsintát, felvenni a legjobb alkalmazottakat és a legjobb lángososnak lenni a fél tóparton. Gondold végig reálisan, mi az amit várhatsz, és csináld meg ezt az analízist legalább évente, mert a környezet változásával könnyen találhatod magad teljesen más helyzetben mint egy évvel ezelőtt.

 

Szerző

Mátéh Csaba

Mátéh Csaba a webáruház marketing terén elért eredményei révén vált ismertté és elismertté. Nem véletlenül került be az Év Marketingese verseny legjobb 5 döntőse közé. 2014 óta azon dolgozik, hogy vállalkozások számára bemutassa, milyen hatalmas lehetőségeket rejt a Facebook. 2017-től a ShopRenter előfizetői számára tartott szemináriumokkal több ezer vállalkozás fejlődését segítette elő. Nem csak a webáruház tulajdonosok között, de a Budapesti Gazdasági Egyetemen is értékelik szakértelmét, ahova előadóként hívták meg 2020-ban. 2023-ban pedig az Online Pénztárca Partnertalálkozón hallhattuk lenyűgöző előadását. Csaba nem csak a múltban elért eredményekkel büszkélkedhet, hanem azzal is, hogy dinamikus hozzáállásával mindig a legfrissebb trendeket és irányelveket követi. Ennek köszönhetően ügyfelei mindig a legjobb és legaktuálisabb tanácsokat kapják tőle. Ha valaki, akkor ő tudja, hogy a sikerhez milyen marketing stratégiára van szükség!

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük