Blog

Primer kutatás

Primer kutatás

Elindítani egy vállalkozást csak megérzésre hagyatkozva, mellőzve a kutatást a legnagyobb ostobaságok egyike. És az hogy szerinted jó ötlet, meg a nagymamád szerint is, az nem kutatás.

Ahhoz hogy tudd, mit akar a piac, okvetlenül kutatásokat kell végezned ez tiszta sor. Kétfélét ismerünk: primer és szekunder kutatás.

A primer kutatás jelentése

A primer kutatás az, amelyet azokra az adatokra építve végzel, melyek direkt, közvetlenül a forrásból jönnek. Forrás pedig a potenciális/jövőbeni vásárlóid véleménye.

Ezekhez az adatokhoz hozzájuthatsz közvetlenül, saját kutatással vagy megbízol valakit, hogy végezze el helyetted.

A primer kutatás fontossága

Miért lenne erre szükséged?

Számos okból, méghozzá:

 • validálod az ötletedet, kiderül, hogy csak szerinted jó ötlet-e vagy a vásárlók is díjaznák
 • látod, van-e egyáltalán szükségük rá
 • azt is megtudod mennyit lennének hajlandók fizetni érte

Kétféle kutatást folytathatsz le ezzel a módszerrel:

 1. Felderítő:
  Ez egy általános, nyitott végű kutatás, ahol ötleteket gyűjthetsz, inspirálódhatsz, véleményeket kaphatsz. Megtudhatod, mi foglalkoztatja a célközönségedet, milyen problémákkal küzd, amikre megoldást kínálva biztosan sikeres terméket, szolgáltatást tudsz a piacra dobni. Az eszközei inkább a személyes interjúk, kiscsoportos vagy megfigyelésre alapuló kutatások.
 2. Specifikus
  Eza kutatás pontosabb, egy létező kérdésre keres választ. Jóval lényegretörőbb, a meglévő termék, szolgáltatás tökéletesítésére szolgál. A kérdőívek is remek eszközei.

A primer kutatás eszközei

Ahhoz hogy ezeket az adatokat kinyerd a piacodból, van jó néhány módja. Megteheted személyesen, vagy felbérelhetsz irodát, sőt az is lehet, hogy a kutatás már létezik, valakinek az adatbázis is megvan, vagy legalábbis a megkérdezhető emberek köre. Ez egy kicsit lerövidíti a folyamatot.

 1. Interjú
  Lehet személyes vagy telefonos, sokkal gyorsabb és közvetlenebb visszajelzéseket kapsz mint a kérdőívekkel. Kevésbé irányított, illetve előfordulhat hogy – főleg a telefonos interjúknál – az emberek idő szűkében vannak, és inkább leráznának egy gyors válasszal. De közvetlen, valószínűleg őszinte válaszokat kapsz, megéri az időt és a pénzt így validálj.
 2. Online kérdőívek
  Népszerű módszer és elég olcsó is, a kis és kezdő vállalkozások egyik legkedveltebb eszköze. Könnyen megkérdezhető vele nemcsak a most létező, de a potenciális vásárló közönséged is.
 3. Megfigyelés
  Ez a módszer úgy zajlik, hogy a kiválasztott embereket csak megfigyelik, beavatkozás nélkül, hogyan használják, kommunikálnak a termékkel, rendkívül széleskörűen használt módszer a szoftverek, appok tesztelésénél. Nemcsak érdekes eredményeket ad, de a továbbfejlesztéshez is remek ötleteket.
 4. Kiscsoportos kutatás
  Ennél a módszernél egy kiválasztott kis csoportot kérdezel meg, de nem egyszerű, igen/nem eldöntendő kérdésekkel. Az a cél, hogy szabadon, irányítás nélkül mondják el a véleményüket, érzéseiket a termékkel, szolgáltatással kapcsolatban. Az egyik legjobb módszer, hogy a célközönséged elképzeléseiről, preferenciáiról adatokat gyűjts.

Ne félj ezeket a kutatásokat végigcsinálni. Sokszor ijesztő lehet odamenni ismeretlen emberekhez, a véleményüket kérdezni személyesen vagy telefonon. Persze előfordulhat hogy leráznak, kinyomják a telefont, ha van módod rá, egyszerűbb, ha felajánlasz valamit cserébe. Lehet ez egy kupon vagy ingyenes termékminta, és aztán kéred a véleményt. Az emberek ideje pénz, nemcsak a tied, hanem másoké is. Nem fognak ismeretlenül válaszolgatni csak mert megkérdezed őket, de ha valami kis ajándékot beleölsz, már szívesebben vesznek részt benne. Itt előfordulhat,. hogy csak potyáznak egyesek, vagyis a termékmintáért, kuponért jelentkeznek, aztán beirnak valami hülyeséget a kérdőívbe, de ezt nem lehet teljesen kiküszöbölni.

Author

Mátéh Csaba

Hogy honnan van ehhez bátorságom?
Na és egyáltalán jogom?

’97-től hosszú évekig én voltam az a marketing-nindzsa, aki bár tökéletesen elvégezte a feladatát, mégsem látta soha senki.
• Szinte a kezdetektől ShopRenter-t használok, így a határai és korlátai megkerülésére olyan módszereket dolgoztam ki az évek alatt, amik mára kipróbált, bevált, letesztelt, működő megoldások.
• Aztán 2014-ben és 2015-ben a Facebook Marketing Napok meghívott előadójaként segíthettem cégvezetőknek kihasználni az FB nyújtotta lehetőségeket az áruházukban,
2016-ban az 5 legjobb közt léphettem színpadra az Év marketingese versenyen.
2017-től rendszeresen marketing szemináriumot tartok ShopRenter előfizetőknek, amivel már több mint ezer vállalkozásnak segítettem
2020-ban felkérésre 4 órás marketing előadást tartottam a Budapesti Gazdasági Egyetem hallgatóinak
Minden nap fejlesztjük magunkat és a tudásunkat, mert csak így tudunk a legújabb marketing irányvonalaknak és trendeknek megfelelően kommunikálni a céged nevében, és csak így tudjuk a legújabb technikákat alkalmazni.

Leave a comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.