Webshop marketing stratégia. A konkurensed ott rontja el, hogy azt sem tudja, mi az. Neked van?

Tudom, több idő megy el a rendelések feldolgozásával mint minden mással együttvéve, de hidd el, megéri elolvasni ezt a cikket.

Szerintem Te is azt látod, hogy mindig rohanunk, kapkodunk. Ez így rendjén is van, hiszen egy igazi kereskedő nem ül le, nem a csodát várja, hanem pörög, hajtja a pénzt.

Azonban a marketingnek is a napi életed részévé kell válnia. A marketing segítségével szerzel vevőket, a marketing növeli meg a profitod.

Ha nem használod ki az ingyenes marketinglehetőségeket – merthogy vannak ám ilyenek – akkor az olyan, mintha elengednéd a vevődet fizetés nélkül. Ha rossz médiában reklámozol, akár át is utalhatnád a hirdetés összegét a hirdetési felületet üzemeltető cégnek, anélkül hogy hirdetnél. Ha nem foglalkozol a régi vevőddel, az olyan, mintha a konkurenseidnek átadnád a nevét és a címét, mondván: nagyon jó vevő, legyen a tiéd.

Ugye milyen banálisan hangzanak ezek? Pedig a konkurenseid pontosan ezt csinálják.

Webshop marketing stratégia – enélkül csak bukdácsolni lehet

A webshopokat elnézve azt látom, hogy csak kevesek tudják, mitől működik igazán jól az online kereskedelem. A többiek pedig sorra ugyanazt a 6 hibákat követik el:

 1. Nem ismerik a vevőiket, az igényeiket, a szokásaikat, ezért a reklámköltségük nagy része ablakon kidobott pénz.
 2. webshopjuk nagyon hasonlít egy konkurensére. Extrém esetben – mert ilyet is láttam már – még a logójuk is hasonló. Így arra kárhoztatja magát, hogy maximum annyi forgalma lehet a boltnak mint a konkurensnek. DE NEM LESZ! Nem lesz, hiszen nem ad más lehetőséget a vevőnek, mint hogy az ár alapján válasszon…
 3. Laposak, hatástalanok a hirdetéseik. Nem csak hogy szegényes a vevőszerző arzenáljuk, de általában a reklámjaikban nem használják a legalapvetőbb reklámpszichológiai trükköket sem.
 4. Hatalmas pénzeket hagynak az asztalon azzal, hogy nem hozzák be a honlapra a lehetséges vevőket, vagy ha mégis, akkor nem tesznek meg mindent azért, hogy vásárló legyen belőlük.
 5. Nincs upsell (mint a Mekiben a “Lehet supersize? vagy a “Sült krumplit kérsz hozzá?”), pedig soha nem olyan egyszerű még többet eladni egy vásárlónak, mint amikor nyitva a pénztárcája.
 6. A végére hagytam a kedvencem, a legnagyobb profitgyilkos hibát. Mindig elképedek azon, milyen keveset tesznek a webshoposok azért, hogy a régi vevőjüket újra és újra visszahozzák az oldalra vásárolni.
Ez a cikk is érdekelhet:  Vállalkozás ötletek

Webshop marketing stratégia – ez lesz a Te fegyvered

A konkurencia gyengesége nekünk jó. Nagyon jó! Kihasználjuk, és erre épül majd az a webshop marketing stratégia, amit használunk.

Tudod hogy mi a legegyszerűbb webshop marketing stratégia? Hát az, hogy a lehető legtöbb releváns látogatót tereled a webshopodba, ott vásárlásra bírod őket, és megszerzed az email címüket, hogy majd az automatizmusok segítségével törzsvásárló legyen.

Hogy igazán jól menjen a shopod, ismerned kell a vevőid, egyedinek kell lenned, ütős hirdetéseket kell készítened, be kell hoznod az érdeklődőket a honlapodra, vásárlásra kell őket bírnod, kell egy jó termékstratégia, és meg kell tartanod az ügyfeleid.

Hidd el, sokkal könnyebb jól megcsinálni, mint elsőre hinnéd.

Webshop marketing stratégia – kezdhetünk?

Tudod, mi az a 3 terület amikre fókuszálnod kell ahhoz, hogy javíts az üzleted eredményén?

Gondolj csak bele, semmi mást nem kell tenned, mint azt elérned hogy

 1. több új vevő jöjjön a honlapodra, mint eddig
 2. egy vevőnek többet adj el mint eddig, azaz növeld az egy főre eső forgalmat, és
 3. a régi vevőidet gyakrabban vedd rá arra, hogy újra meg újra Nálad vásároljanak.

Nézzünk egy példát.

Az egyik ügyfelem példáján fogunk számolni.

ShopRenter Webshop marketing stratégia - a legegyszerűbb módszer

Ezt az oldalt Te magad is eléred a Jelentések – Shoprenter analitika – Vásárló optimalizálás menüpontokból.

 

Tehát a webshopban az elmúlt hónapban 643 új vevő vásárolt fejenként 6.795 Ft-ért és 366 régi vevő, akik 453 alkalommal átlagosan 7.086 Ft-ot költöttek, így (643*6.795 + 453*7.086) 7.268.043 Ft havi bevétellel számolhatunk a példánkban.

Tegyük fel, hogy meghatározzuk a célokat, átveszem a marketingjét, és ennek eredményeként még csak nem is drámai változásokat érünk el, épp csak annyit, hogy

 • 10%-kal megnöveljük az új vevők számát,
 • 10%-kal megnöveljük az egy főre eső bevételt, és
 • 10%-kal gyakrabban hozzuk vissza a régi vevőit.
Ez a cikk is érdekelhet:  Analytics cél csatorna-ábrázolással – hol hagyták el a kosarat?

Ha ezekkel újra számoljuk az előző példát, akkor a bevétele (643*1,1*6.795*1,1 + 453*1,1*7.086*1,1 = 707*7475 + 498*7795 = 5.284.825 + 3.881.910 = 9.166.735 Ft lesz, azaz több, mint 26%-os növekedést ér el. Ez olyan, mintha minden hónap végén ajándékba kapna plusz egy heti forgalmat. De képzeld csak el, mi történik, ha nem csak 10%-okat tudunk javítani!

Mérj, tesztelj, finomíts!

Az első és legfontosabb feladatod az lesz, hogy (ha még nem tetted meg) előkészítsd a mérést.

A boltod Admin felületén Beállítások – SEO & analitika beállítások menüpontok alatt találod meg ezeket. Mindegyiket állítsd be, mert ezek később mindenképp kelleni fognak. A beállításokról van is egy jó leírás a blogon, a https://support.shoprenter.hu/hc/hu/articles/215106288-Keresőoptimalizáció-és-analitika- linken.

Webshop marketing stratégia – minden webshop más

Mint ahogy nincs két teljesen egyforma ember, úgy nincs két teljesen egyforma webshop sem. Ahhoz hogy tudd, a Te marketingedben melyik pillér a legbiztosabb és a leggyengébb, érdemes elkészítened egy auditot.
Tudom, hogy több olyan terület is van, amikben egy kis javulás már rövid távon is eredményt fog hozni a számodra, de az elhagyott kosarak számának csökkentése lesz az egyik alapvető feladatod.

Ennél sokkal, de sokkal részletesebben kivesézzük a témát a ShopRenter előfizetőknek ingyenes Webáruház Marketing Szemináriumon. Ha javítani akarsz a boltodon, várlak szeretettel. Ha nem, akkor sok szerencsét!

Itt tudsz INGYEN jelentkezni

https://marketing.shoprenter.hu/